Svenska sjukhus har medicinska resultat i världsklass. Våra kostnader ligger emellertid också i världsklass och personaltätheten är högre än i många jämförbara länder. Samtidigt uppges personalbristen vara stor och köerna är alltför långa. Hur går denna ekvation ihop?
Hur varierar produktiviteten mellan svenska regioner? Hur står sig svenska sjukhus jämfört med våra nordiska grannländer? Hur ser det ut med variationen i produktivitet mellan enskilda sjukhus – är den stor eller liten?
Vid seminariet presenterade Clas Rehnberg, professor i hälsoekonomi vid Karolinska Institutet, en färsk studie av hur produktiviteten ser ut vid svenska sjukhus och hur produktivitet samvarierar med kvalitet. Rapporten kommenterades av Anna Nergårdh och Anders Lönnberg. Leif Östling öppnade seminariet och Bettina Kashefi modererade diskussionen.
Anna Nergårdh är disputerad läkare och specialist inom både kardiologi och internmedicin. Hon utsågs i mars 2017 av regeringen till särskild utredare i arbetet med förändring av sjukvården.
Anders Lönnberg är civilekonom och socialdemokratisk sjukvårdspolitiker. Han utsågs 2015 av regeringen till nationell samordnare för Life Science-frågor. Han har även en lång bakgrund som kommunikationskonsult.
Clas Rehnbergs studie visar att svenska sjukhus har halkat efter i produktivitet jämfört med övriga Norden och att mer resurser inte nödvändigtvis leder till ökad kvalitet. Se Leif Östling och Clas Rehnberg i ett samtal med Hugo Selling om produktiviteten inom sjukvården.
Leif Östling, Ordförande, Kommissionen för Skattenytta
Bettina Kashefi, Kanslichef, Kommissionen för Skattenytta
Clas Rehnberg, Professor i hälsoekonomi vid Karolinska Institutet
Anders Lönnberg (S), Civilekonom och socialdemokratisk sjukvårdspolitiker
Anna Nergårdh, Expert inom hälso- och sjukvårdens organisering
Swishnummer: 1230771758
Bankgiro: 5822-8891
Presskontakt:
Oskar Rådehed
073-2042303
Kontakt:
info@skattenytta.se
(c) Kommissionen för Skattenytta 2024