Seminarium – Effektivitet inom äldreomsorgen

26 september KL 10:00 – 11:30

Hur ser sambandet ut mellan resursfördelning och effektivitet inom äldreomsorgen? Och hur ser kommunpolitikerna själva på frågan om hur effektiva deras kommuner är?

Tidigare under året lyfte kommissionen frågan om skattenytta inom äldreomsorgen. Doktor Mattias Lundbäck presenterade en delrapport om produktiviteten inom äldreomsorgen på Skattenyttas seminarium i Almedalen 2022. Nu återvänder vi till frågan, med fokus på produktiviteten och politikernas egna uppfattningar om hur effektiva kommunerna är. 

På seminariet presenterar Mattias Lundbäck, hälsoekonom och ledamot av Kommissionen för Skattenytta, en ny rapport om de stora skillnaderna i effektivitet mellan olika kommuner. Det finns inget samband mellan resursfördelning och effektivitet inom äldreomsorgen, visar studien. Det framgår även att politikernas egna uppfattningar om effektiviteten och verkligheten inte stämmer överens.

Leif Östling öppnar seminariet och Bettina Kashefi modererar diskussionen.

Rapporten kommenteras av Barbro Westerholm (L) läkare, docent och adjungerad professor emerita, Henrik Jordahl, professor i nationalekonomi och Niklas Nordström (S) senior advisor, Miltton Public Affairs Sweden.

Seminariets medverkande:

Mattias Lundbäck

Hälsoekonom och ledamot av Kommissionen för Skattenytta
Barbro Westerholm (L)

Läkare, docent och adjungerad professor emerita
Henrik Jordahl

Professor i nationalekonomi vid Örebro universitet
Niklas Nordström (S)

Senior Advisor, Miltton Public Affairs Sweden

Seminariet livesänds via vår hemsida med möjlighet att se i efterhand. Upplägget består av 60 min livesänd presentation och efterföljande paneldiskussion. Efter sändning har den fysiska publiken möjlighet att ställa frågor på plats. Länk till livesändningen publiceras här och i sociala medier kort innan seminariets startar.

Varmt välkomna!


Tack till alla medverkande!