Vad kan vi lära av andra länders sjukvård?

oktober 28, 2022

Kommissionens hälsoekonom Mattias Lundbäck intervjuades nyligen i Skattebetalarnas podcast ”Uppskattat”. I forskningsprojektet ”Framtidens vård och omsorg” har han tillsammans med Nils Karlson, grundare och tidigare VD för Ratio, jämfört vård- och omsorgssystemen i Sverige, Nederländerna, Australien och Schweiz med hjälp av internationella index och fallstudier.

Podden går även att lyssna på här.

Boken syftar till att undersöka hur hälso- och sjukvårdens kvalitet och tillgängligt påverkas av inslag av privat finansiering och privat utförande av vård och omsorg, där valmöjligheter mellan olika typer av finansiärer och vårdgivare finns. Studien tittar på Nederländerna, Schweiz, Australien och Sverige och visar bland annat att det finns olika sätt att uppnå hög vårdkvalitet men att incitament till lärande och lyhördhet mot patienter ökar när mångfalden blir större och någon har ett tydligt koordineringsansvar för varje enskild vårdtagare. Där kan Sverige lära av länder med obligatoriska försäkringar, som Schweiz och Nederländerna.

Slutsatserna diskuterades under ett seminarium hos Skattenytta som går att ta del av nedan.

FRAMTIDENS SJUKVÅRD OCH OMSORG – ETT INTERNATIONELLT PERSPEKTIV
YouTube Video

Under seminariet medverkande författarna Mattias Lundbäck, hälsoekonom och Nils Karlson, grundare och tidigare VD för Ratio. Boken kommenterades av Jörgen Nordenström, professor emeritus i kirurgi. Bettina Kashefi  inledde och modererade diskussionen.

DELA!

Relaterat innehåll

Brottsförebyggande arbete eller hårdare straff

Medverkar gör Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på bland annat Försäkringskassan, Brottsförebyggande Rådet och även tidigare vice rikspolischef, Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete vid Linneuniversitetet, och Åsa Ljusberg, sakkunnig vid Delegationen för brottsförebyggande åtgärder inom socialtjänstens område.

Hårdare straff eller rehabilitering

I dagens avsnitt av Skattenyttapodden diskuterar vi en av de viktigaste frågorna för vårt samhälle: hur ska vi balansera hårdare straff med satsningar på rehabilitering för att minska brottsligheten och skapa skattenytta på lång sikt?

DEBATT. Östling: Lär av Trumps allians med Musk

När Donald Trump nu intar Vita huset med Elon Musk i handen finns det mycket att oroa sig för. Men fokuset på att effektivsera förvaltningen är något som även svenska politiker borde agera på. Det viktiga vi kan lära av Trump är behovet av ett utökat samarbete mellan politik och näringsliv, skriver Leif Östling, ordförande […]

Hur påverkar bostadsmarknaden Sveriges ekonomi och tillväxt?

I dagens avsnitt diskuterar vi bostadsmarknadens påverkan på Sveriges ekonomi och tillväxt. Vi går igenom allt från bostadsbristens effekter på arbetsmarknaden till idéer om marknadshyror och kontorsomvandlingar. Hur skulle en bättre fungerande bostadsmarknad stärka Sveriges ekonomi?

Ledarskapets betydelse för ökad skattenytta

I dagens avsnitt pratar vi om ledarskapets betydelse för att åstadkomma en ökad skattenytta. Ulf Lindberg har lång erfarenhet av ledarskap inom näringslivet på både koncernnivå, som VD och entreprenör. Han har även gett ut boken The Art of Leadership.

Om kommissionen

Kommissionen för skattenytta har tillkommit på initiativ av Leif Östling, tidigare VD för Scania. Syftet är att skifta fokus i det svenska välståndsbygget genom att undersöka hur vi kan få mer nytta för varje skattekrona. Kommissionen arbetar fristående från politiska partier och olika intressegrupperingar.
Läs mer här.

Vill du stödja Kommissionen?

Kommissionen för Skattenytta tar emot ekonomiskt stöd. Alla insamlade pengar används för Kommissionens löpande verksamhet.

Swishnummer: 1230771758
Bankgiro: 5822-8891

Tack för ditt bidrag!

Press & kontakt

Presskontakt:
Oskar Rådehed 
073-2042303

Följ oss i sociala medier

(c) Kommissionen för Skattenytta 2024

Den här webbplatsen använder cookies för att du ska få den bästa upplevelsen på vår hemsida. Genom att använda vår webbplats godkänner du cookies.