Vart tar alla pengar vägen?

V

En debattartikel av fackförbundet Kommunal i Aftonbladet (12/12) har rubriken “Vart tar alla pengar till välfärden vägen?” Det är en väldigt bra fråga och vi i Kommissionen för Skattenytta håller just nu på att undersöka den saken. Som fackförbundet uttrycker saken: 

Image by Erich Westendarp from Pixabay

“Bemanningen minskar, scheman blir allt mer ohållbara, delade turer återinförs och anställda får springa allt fortare för att hinna med. Men det stannar inte där. Nedskärningarna har börjat ta sig allt mer absurda uttryck och det finns exempel på hur parkeringsplatser utanför jobbet har börjat kosta hundratals kronor i veckan eller att det inte längre är en självklarhet att kaffet i fikarummet är gratis. Eller som en medlem sammanfattade det: Allt plockas ner, bit för bit. Pratet om miljardregn över landets kommuner och regioner går helt enkelt inte ihop med medlemmarnas vardag.” 

Utan att påstå att vi har löst den paradox som Kommunal pekar på vill vi ändå notera att offentliga resurser inte är gratis. Att tillföra nya skattemedel, utan att ha en tanke om hur verksamheten ska ge största möjliga utbyte per investerad skattekrona tror vi är fel strategi. 

Vårt mål är att alla intresseorganisationer och centrala beslutsfattare ska börja med att ställa sig frågan: “Vad får vi för pengarna?” Att även Kommunal nu gör det ser vi bara som positivt. 

av M L